به صورت یک خیسانده غلیظ در می آورند، مرتب به هم می زنند. پس از آنکه چربی از روغن اسانسی اشباع شد، گیاه را خارج نموده و فشار می دهند تا چربی ها کاملاً از آن جدا گردند. سپس چربی های حاوی روغن های اسانسی را می گذارند تاسرد شوند و در خاتمه روغن فرار را به وسیله الکل در سه نوبت متوالی از چربی استخراج می نمایند.
استخراج به کمک گازها
یک روش جدید در استخراج روغن های اسانسی، استخراج با مایعات فوق بحرانی می باشد. در این روش از دی اکسید کربن مایع به عنوان حلال استخراج کننده استفاده می شود.دی اکسید کربن به سرعت در اندام های گیاه نفوذ می کند، زیرا دارای ویسکوزیته ی پایینی است و گرمای نهان تبخیر آن کم است و به آسانی می تواند از محیط عمل خارج گردد. دی اکسید کربن می تواند مواد معطر را در خود حل کند و در حالت گازی تشکیل دو فاز دهد. لذا در حوالی نقطه بحرانی طی دو عمل متناوب فشردن، که طی آن دی اکسید کربن به صورت مایع در می آید و انحلال رخ می دهد و انبساط، که موجب تغییر دی اکسید کربن به حالت گازی می شود. ضمن همراه آوردن اسانس از مواد معطر جدا می شود. در شکل صفحه ۱-۲-۲ دستگاه مورد نیاز برای این روش نشان داده شده است] ۲۰ [.

شکل ۱-۲-۲ دستگاه استخراج روغن اسانسی به کمک دی اکسید کربن
۱-۲-۴- طبقه بندی اسانس ها
اسانس های طبیعی
فراورده هایی هستند که از مواد خام گیاهی با یکی از روش های استخراج (تقطیر، فشردن یا استخراج با حلال ) بدست می آیند.
اسانس های شبه طبیعی
فراورده هایی هستند که از ترکیب مواد اولیه معطر به وجود می آیند و از نظر بو شبیه اسانس های طبیعی می باشند.

اسانس های مصنوعی
فراورده هایی هستند که به طور تجاری از مواد شیمیایی آلی شبیه اسانس های طبیعی تهیه می شوند و بویی شبیه اسانس های طبیعی دارند.
۱-۲-۵- کاربرد روغن های اسانسی
اسانس ها به دلیل معطر بودن و داشتن طعم های مشخص و مختلف در صنایع غذایی، عطرسازی و لوازم آرایشی، داروسازی و به طور کلی در صنایعی که محصولات معطر و یا دارای طعم خاص تولید می کنند، مورداستفاده قرار می گیرند. اسانس ها در دارو سازی و پزشکی برای تولید ترکیبات دارویی مختلف مانند شربت، کرم، پماد و لوسیون به کار می روند و یکی از اشکال مصرف عمده این مواد به صورت بخور می باشد. همچنین، از اسانس ها در صنایعی تقطیر تهیه حشره کش ها، تهیه آدامس های معطر، تهیه ی خمیر دندان و لوازم آرایشی و بهداشتی، عطر سازی، فراورده های خوراکی و بسیاری موارد دیگر استفاده می شوند. کاربرد عمده ی اسانس ها در علم آروماتراپی (عطر درمانی) می باشد. آروماتروپی یا عطر درمانی استفاده از روغن های معطر بدست آمده از گیاهان در درمان بیماری های جسمی و روحی (معالجه عمومی) می باشد و موجب سلامتی بدن، حفظ تعادل بدن و آرامش بخشی به انسان می شود. به طور کلی هر روز به اهمیت روغن های اسانس بیشتر پی برده می شود و موارد استعمال آنها ابعاد وسیع تری پیدا می کند.

اثرات دارویی اسانس ها
۱-۲-۶-۱- اثرات گوارشی
مصرف خوراکی اسانس باعث تحریک ملایم غشاهای موکوسی دهان و دستگاه گوارش می شود. همچنین ایجاد احساس گرمی و افزایش بزاق را به دنبال دارد. به همین دلیل، اسانس ها به عنوان بادشکن و ضد نفخ موثرند. سایر اثرات گوارشی اسانس ها عبارتند از : ضد اسپاسم گوارشی و جلوگیری از اشتهای کاذب (اسانس زیره سبز ۱۸)، هضم کننده ( اسانس ترخون ۱۹) ضد اسهال عفونی ( اسانس مرزه ۲۰) و ملین (اسانس بهار نارنج۲۱ ).
اثرات قلبی و عروقی
روغن های حاوی ترکیبات آنتی اکسیدان از شکنندگی عروق و بروز سکته های قلبی جلوگیری می کنند.
اثرات تنفسی
از روغن های اسانسی حاوی سینئول، اوکالیپتوس، منتول و روغن لیمو در فرموله کردن داروهای بینی جهت درمان برونشیت و رنیت استفاده می کنند. هم چنین روغن اسانسی حاصل از گیاه لیمو۲۲ به شکل استنشاقی جهت کاهش سرفه کاربرد دارد.

دیگر اثرات تنفسی اسانس ها عبارتند از : خلط آوری (اسانس زوفا ۲۳) و ضد اسپام ریوی (اسانس درمنه دشتی۲۴) ]۱۰-۹[
اثر کاهش قند خون
ترکیب دی فنیل آمین موجود در روغن اسانس گیاه درمنه پایین آورنده قند خون می باشد.
اثرات ضد میکروبی و ضد قارچی
یکی از بارزترین اثرات روغن های اسانسی ، اثرات ضد میکروبی و ضد قارچی آنها است که در این مورد مقالات متعددی منتشر شده است]۲۱-۲۳[. باکتری های گرم مثبت در مقابل اثرات ضد میکروبی روغن های اسانسی حساستر از باکتری های گرم منفی می باشند ]۲۲[.
اثرات پوستی
به کارگیری روغن های اسانسی بر روی پوست سالم باعث تحریک و قرمزی، احساس گرمی، سوزش و به دنبال آن بی حس موضعی می شود، به همین دلیل از این ترکیبات به عنوان عامل ضد تحریک استفاده می کنند. برای نمونه از منتول به عنوان عامل ضد تحریک و ضد خارش موضعی بر روی پوست استفاده می کنند. سایر اثرات پوستی روغن های اسانسی عبارتند از : درمان لک های حاملگی و لک های آفتاب زدگی (اسانس لاواندولا۲۵) و درمان جوش های چرکی و اکنه (اسانس باریجه ).

علاوه بر موارد فوق روغن های اسانسی دارای خواص درمانی دیگری نیز می باشند که عبارتند از:
پایین آوردن چربی خون با استفاده از روغن اسانسی موجود در شوید۲۶.
افزایش شیردهی با استفاده از روغن اسانسی موجود در رازیانه۲۷.
درمان افسردگی با استفاده از روغن اسانسی موجود در گل سرخ۲۸.
درمان آفت و تبخال با استفاده از روغن اسانسی گیاه مورد۲۹.
۱-۳- عصاره گیری
۱-۳-۱- استخراج مواد متشکله دارویی
استخراج مواد موثره موجود در گیاه به وسیله ی حلالهای مختلف انجام می گیرد. عمل استخراج از زمانهای قدیم به ویژه در دوران جالینوس معمول بوده است. به طور کلی روش استخراج مواد موجود در گیاهان، به نوع بافت های گیاهی و ترکیبات گیاه بستگی دارد. انتخاب حلال خاص برای هر دسته از ترکیبات خام گیاهی بسیار مشکل است، زیرا همراه این ترکیبات مواد دیگری نیز وجود دارند که بر روی میزان حلالیت این مواد تاثیر می گذارند. به طور کلی بهترین حلالی که با آن می توان عصاره یک گیاه را بدست آورد متانول یا اتانول ۸۰% یا ۸۵% می باشد، زیرا محققین به این نتیجه رسیده اند که این حلالها می توانند ۸۰% مواد متشکله گیاه را در خود حل کنند. اتانول ۸۵% این مزیت را بر سایر حلال ها دارد که نشاسته موجود در گیاه به وسیله این حلال استخراج نمی شود.

این مطلب رو هم توصیه می کنم بخونین:   منابع تحقیق درباره the، of، and، listening

۱-۳-۲- روش های عصاره گیری (استخراج)
روش کلاسیک خاصی جهت به دست آوردن ترکیبات آلی موجود در بافت های گیاهی وجود ندارد، ولی روشهای مختلفی وجود دارد که به نوع بافت های گیاهی و نوع ماده ی جدا شدنی بستگی دارد. قبل از این که مواد موثر را با این روش ها استخراج کنیم، بهتر است چربی ها و ترپن های موجود در بافت های گیاهی پودر شده را به وسیله دستگاه سوکسله با حلال های پترولیوم اتر و کلروفرم و یا سایر حلال های مناسب استخراج نمود.
روش خیساندن
عمل خیساندن یک روش قدیمی است که به وسیله آب یا حلال های مختلف صورت می گیرد. ابتدا گیاه مورد نظر را به صوت پودر در آورده و در یک فلاسک ریخته و مدت دو یا چهار روز (بر حسب نوع گیاه) روی تکان دهنده قرار داده و سپس صاف می کنیم. عمل خیساندن معمولاً برای آن دسته از گیاهان به کار می رود که ساختار سلولی کامل نداشته و یا فاقد ساختار سلولی می باشند. عمل خیساندن معمولاً در oC 20- 15 و با چند حلال متوالی صورت می گیرد.
پرکولاسیون۳۰
در این روش بافت های گیاهی مورد مطالعه را به صورت پودر در آورده و در ظرفی به نام پرکولاتور ریخته و عمل عصاره گیری را انجام می دهند.
هنگام کار با پرکولاتور ، باید به نکات زیر توجه کرد :
شکل و اندازه پرکولاتور در نوع عصاره ی حاصل از گیاه دخالت دارد.
پودر گیاه مورد نظر را قبل از ریختن در پرکولاتور با حلال مورد نظر مرطوب می کنیم.
اضافه نمودن حلال باید طوری باشد که همیشه روی گرد را بپوشاند.
برای اینکه مواد موثره گیاه بهتر خارج شود ابتدا چربی ها و ترپن های ماده پودر شده را در دستگاه سوکسله به کمک پترولیوم اتر استخراج می کنیم.
۱-۳-۲-۳- هضم۳۱
این روش همانند روش خیساندن به اضافه کمی حرارت می باشد (oC40 تا ۵۰) و در مواردی استفاده می شود که اولاً حرارت باعث تخریب مواد نشود. ثانیاً، حرارت قدرت استخراج حلال را زیاد نماید. اگر در این درجه حرارت، حلال قابل تبخیر باشد بهتر است از رفلاکس استفاده نماییم.
۱-۳-۲-۴- روش دم کردن۳۲
امروزه این روش استفاده چندانی در زمینه استخراج گیاهان دارویی ندارد. در گذشته این روش برای مواد محلول در آب به کار می رفت. مشکل اساسی در این روش، هجوم باکتری ها و قارچ ها می باشد که باعث آلودگی عصاره و تغییر مواد تشکیل دهنده آن می شود.
روش سوکسله۳۳
جهت گرفتن چربی، موم و مواد رنگی قبل از استخراج مواد موثره گیاه و هنگامی که حرارت در طول زمان استخراج، مواد موثره گیاه را تخریب نکند، می توان از سوکسله استفاده نمود.

۱-۳-۱- شیمی ترپنوییدها
از جمله مهم ترین مواد طبیعی که در گیاهان وجود دارند و از واحدهای ایزوپرون ساخته شده اند ترپن ها و ترپنوییدها می باشند. بسته به اینکه در ساختار این ترکیبات اکسیژن وجود داشته باشد یا خیر، به ترتیب ترپنویید و ترپن نامیده می شوند و دارای گروه های عاملی مختلفی نظیر الکلی، آلدهیدی، کتونی، استری و … می باشند. ترپنوییدها یکی از بزرگترین مواد طبیعی موجود در گیاهان می باشند که در متابولیت های ثانویه گیاهان شرکت می کنند، البته بعضی از ترپنوییدها در متابولیت اولیه (فتوسنتز) نیز شرکت می کنند. سنتز ترپن ها و ترپنوییدها مختص گیاهان نمی باشد، برای نمونه اسکوالن یک تری ترپن است که بیشتردر جانوران دریایی دیده می شود. معمولاً مونوترپن ها و سز کویی ترپن ها در گیاهان یافت می شوند، ولی دی ترپن ها، تری ترپن ها و ترپنوییدهای سنگین تر هم در گیاهان و هم در جانوران دیده می شوند. اتصال واحدهای ایزوپرنی با روش های مختلفی صورت می گیرد، که متداول ترین آن بر طبق قاعده ایزو پرن است که توسط لبولد رزیکا ۳۴در سال ۱۹۲۱ ارائه شد و عبارت از اتصال سر به دم واحدهای پنج کربنی ایزوپرن می باشد ]۲۴[.

۱-۳-۲- طبقه بندی ترپنوییدها ]۱۸[:
جدول ۱-۳-۱ طبقه بندی ترپنوییدها بر مبنای تعداد واحدهای ایزوپرونی
طبقه بندی
واحدهای ایزوپرن
تعداد اتم های کربن
همی ترپن ها
مونو ترپن ها
سزکویی ترپن ها
دی ترپن ها
سستر ترپن ها
تری ترپن ها
تترا ترپن ها
پلی ترپن ها
۱
۲
۳
۴
۵
۶
۸
۸ a
۵
۱۰
۱۵
۲۰
۲۵
۳۰
۴۰
n 5
a :تعداد ایزوپرن n :تعداد اتم کربن
۱-۳-۲-۱- همی ترپنوییدها
این دسته

دسته‌ها: No category

دیدگاهتان را بنویسید