(مثل آبله- سرخجه- سرخک و غیره) می شود و زیادی حرارت بحرانی تولید شده باعث می شود که صفرا بسوزد و بجای آن سودا بنشیند و همین امر باعث می گردد که سدیمان خون به نشانه افزایش سودا یش عفونت در بدن) در آزمایشات خونی بالا برود. در بیماری رماتیسمی سرد نیز از سوختن یا تخریب یا تجمع خلط بلغم خون بالا می رود (حالات رماتیسمال) که با حالت قبل متفاوت است.

4-17- علائم غلبه اخلاط
4-17-1- نشانه های غلبه صفرا
نشانه های غلبه ی صفرا عبارتند از : تشنگی وسوزش جگر ، زبری پوست صورت ، زردی چشم ، کدورت ادرار ، عصبی شدن ، ناراحتی معده ، تلخی دهان ، کم اشتهایی ، حالت تهوع ، سر درد شقیقه ، سیاهی رفتن چشم ، سر گیجه ، خشکی پوست ، ترک خوردن پوست دست وپا ، گرمی بدن یا داشتن تب ، جوشش فم المعده ، دیدن خواب های هولناک مانند جنگ وستیز ، پوسته پوسته شدن پوست سر ( شوره ی سر ) نمایان شدن لکه های سفید وقهوه ای در صورت یا دیگر اعضای بدن ، ریزش مو ، ابتلا به بیماری آلوپی ( ریزش موضعی مو) علاقه به نوشیدن آب یخ و خوردن یخ یبوست مزاج وبهانه جویی وتند خویی این گونه افراد را ” صفروای مزاج ” می گویند . همه یا اکثر نشانه های یاد شده در بیشتر افراد صفراوی مزاج دیده می شود. البته میزان بروز این نشانه ها به مقدار غلبه ی صفرا بستگی دارد .

4-17-2- نشانه های غلبه ی خون
اگر در بدن فردی خون غلبه کند وخون کثیف شود یا بهتر بگوییم سوخته شود ، نشانه ی آن سنگینی سر ، خمیازه کشیدن ، چرت زدن ، کندی حواس ، شیرین شدن دهان ، لزج بودن آب دهان سرخی رنگ بدن ، قرمزی زبان ، خارش بدن ، بروز دمل و جوش های ریز در بدن به خصوص در پیشانی ، پشت سر وقسمت کتف و شانه ها گاه خون آمدن از بین دندان ها ودر نهایت کسالت وخمودگی مداوم است .
افرادی را که خون در آنان غلبه می کند ” دموی مزاج ” می گویند . مهم ترین علت غلبه ی خون ، پرخوری وزیاد روی در مصرف انواع غذاهای سرخ شده و تند و تیز است . افراد دموی مزاج اغلب آرامش نسبی ندارند .

4-17-3- نشانه های غلبه ی بلغم
اگر در بدن فردی بلغم غلبه کند ، نشانه ی آن ، سفیدی ، نرمی و سردی پوست بدن ( مانند مردم اروپا ) دیر هضم شدن غذا ، آروغ ترش زدن ، میل بسیار به خواب داشتن ، جاری شدن آب از دهان ، رقیق بودن آب بینی ، کم حواسی ، زیادی بول ، دفع بول با فشار زیاد وحجم بسیار ، سستی وبی حالی بی حس بودن بدن ، سفید شدن موی سر وریزش آن قبل از موعد پیری ، درد معده ودرد پشت ، گرفتگی ماهیچه های پشت ، کمردرد ، گردن درد ، پا درد ، زانو درد ، نقرس ، فلجی ، لک وپیس ( ویتیلیگو) ، لقوه ( کج شدن دهان وصورت ) ، رعشه ( پارکینسون ) ضعف مثانه ، ترش شدن دهان به وجود آمدن لک سفید در چشم ، ضعف بینایی ، تنگی نفس ، تپش قلب به خصوص هنگام بیدار شدن از خواب وتولید کرم های کدو یا کرمک در انتهای روده بزرگ این گونه افراد را بلغمی می گویند .

4-17-4- نشانه های غلبه سودا
نشانه ی غلبه سودا که ناشی از رسوبات خون که مرکز آن طحال است عبارتند از : خستگی وکوفتگی بدن ، لاغری ، پژمردگی روح وجسم ، بی نشاطی وافسردگی ، یبوست مزاج ، خود خوری ، احساس سوزش در هنگلم دفع بول ، تیره بودن رنگ ادرار ، مدفوع وفی ، سیاه وقیری شکل بودن مدفوع ، شور بودن دهان ، بوی بد دهان ، تاریکی چشم ، تیرگی رنگ صورت ، شب کوری ، سوزش معده ، فکر بسیار ، دید خوب های آشفته ( کابوس) اخلاق تند و زشت ، دلتنگی وبی قراری وبا وجود آمدن لکه های سیاه در بدن ، جذام، بیماری های پوستی ( سودا) زخم شدن پوست به سبب خارش زیاد ، قولنج شدن روده ( بیماری کولیت ) نسیان و فراموشی (آلزایمر) حرص خوردن زیاد .
افراد سوداوی مزاج اکثراً دچار بیماری های روحی و روانی می شوند ومعمولاً تا آخر عمر از داروهای روان گردان استفاده می کنند .

4-18- نقش اخلاط در بدن
4-18-1- خلط دم: این خلط قسمت اصلی خون بوده و رنگ ان صورتی است ما معتقدیم که گلبول های خونی خصوصاً و مواد دیگری از خون همچون میوگلوبین و هموگلبین این قسمت از خون را می سازند. کار خلط دم که بیشتر از عنر هوا درست شده است. انجام اعمال مهم خون در بدن نظیر اکسیژن رسانی، تغذیه، تولید بافت های عضلانی در بدن و هدایت و رهبری سایر وظایف کلی خون در بدن می باشد. لازم به یادآوری است که بیشترین میزان کمی اخلاط در بدن در میان سایر اخلاط دیگر، مربوط به همین خلط دم می باشد .
روی هم رفته اخلاط قرمز رنگ موجود در خون و بدن که به ترتیب بیشتر از جنس پروتئین یا عضلانی هستند را خلط دم گویند یعنی قسمتی از خون که به رنگ قرمز روشن و واجد گلبول های قرمز خون می باشد. کار خلط دم اکسیژن رسانی، تغذیه سلول ها، شرکت در ساختمان سلول ها و بافت ها خصوصاً بافت های عضلانی، تسهیل تبادلات گازی در ریه ها، شرکت مستقیم در ساختمان دستگاه اسکلتی بدن (قسمت عضلانی سراسر بدن) ایجاد حرارت نسبی در بدن، شرکت ساختمانی در بدنه عروق، شرکت مستقیم در ساختمان بافتی قلب، انجام عملیات ارتجاعی عضلانی (مثل ورزش در ورزشکاران ) می باشد. همچنین وجود خلط دم در لایه های مختلف پوست باعث روشنی و قرمزی خاص رنگ آن می گردد، این خلط در بیماری های قلبی، عروقی، فشار خون، بیماری رماتیسمی لوپوسی، برخی از سرطان های خونی، عضلانی، پوستی و نظایر آن به طور چشمگیری افزایش پیدا می کند. در واقع کسانی که غلبه دم دارند در جاهایی از بدن که مستعد می باشد بافت های عصلانی تکثیر پیدا کرده و عوارضی چون هایپرتروفی عضلات بدن، هایپرتروفی عضلات قلبی، هایپرتروفی عضلات جداره عروق، میوم در رحم و در صورت
پیشرفت سرطان های هیپرتروفیک پوستی و یا عضلانی دیگر ایجاد می کنند.
4-18-2- خلط بلغم: دانشمندان معتقدند که قسمت مائی خون(آب موجود در خون) همان بلغم خون است که گاه نیز از لنف به عنوان خلط بلغمیاد می شود که این تعریف درست تر به نظر می رسد زیرا حکما در قدیم برای خلط بلغم نقشهایی قایل بوده اند که عبارت است از خلط جایگزین دم، تأمین کننده سیالیت و روانی خون، سازنده و تولید کننده خلط دم، تنظیم رقت و غلظت خون و نظایر آن. یکی از خاصیت های مهم خلط بلغم در خون آن است که به طور معمول به محض خروج خون از عروق، ممکن است که ما به شوک برویم ولی مجود بلغم بدن تا حدودی تأمین کننده فوری خون از دست رفته می باشد به این صورت که وقتی ما خون از دست می دهیم آب زیادی در فضاهای خارج از عروق و در بین سلول ها وجود دارد که به محض احساس تشنگی خون این آب ها به طور اتوماتیک به درون عروق خونی مکیده می شوند و فوراً با ترکیب شدنشان با خون کمبود خون ایجاد شده ما را جبران می کنند اینجاست که نقش آب و بلغم خون و بدن را تأمین خون از دست رفته بهتر درک می کنیم.
بلغم قسمتی از خون است که باعث سفیدی و روشنی رنگ آن می گردد. همانطور که گفته شد پزشکان آن را معادل لنف می دانند لیکن عملاً به هر قسمتی از خون یا بدن که حالت شل و آبکی و یا چربی غیر بافتی 0مثل تری گلیسیرید، روغن دنبه، و روغن موجود در خون) که لنف نیز جزوی از آن است را بلغم می گویند به عبارت دیگر آبی که ما می خوریم، آبی که در لابلای کیموس غذایی در معده و ابتدای روده وجود دارد، آبی که در داخل خون دیده می شود، روغن های ساده و غیر آلی خون، آب منی، آب بزاق، آب تعریق، آب بین سلولی،آب درون سلولس و غیره را بلغم گویند.
4-18-3- خلط صفرا: این خلط را در قدیم کف خون می گفتند و به تعبیر امروزه دانشمندان آن را با پلاسمای خون که در سطح لوله آزمایش قرار می گیرد مقایسه می نمایند. اما بهترین تعبیر برای صفرا، می تواند بیلی روبین خون، کلسترول و سایر آنزیم ها و هورمون های مهم آلی موجود در خون بوده باشد. محل تولید اکثر اخلاط از جمله خلط صفرا، در کبد می باشد و لی سایر بافت ها نیز می توانند این خلط پرکار را تولید نمایند. به طور معمول محل ذخیره صفرا در محفظه کوچکی به اسم کیسه صفرا به طول 8-10 سانتی متر و در زیر کبد می باشد که پس از ساخته شدن خلط صفرا در کبد به این کیسه سرازسر می شود و به وقت نیاز به داخل روده و در نتیجه به خون پمپاژ می شود و ما نیز به موقع از مزایای این خلط پرحرارت استفاده می کنیم. خواص خلط صفرا بسیار بسیار زیاد است از جمله صابونی کردن کیموس غذایی در روده به منظور جذب یا دفع آن از روده صابونی کردن مجاری کوچک ریه (سورفاکتانت) به منظور تسهیل نفس کشیدن و عمل دم و بازدم نجام عملیات هورمونی مهم در بدن تنظیم اشتها از طریق کم کردن آن به منظور تنظیم وزن بدن نقش پیشتازی خون در داخل عروق به منظور تسهیل حرکت خون در درون رگ های کلابه بدن تأمین کننده انرژی و تنظیم کننده

دسته‌ها: پایان نامه ها

دیدگاهتان را بنویسید